Welcome to my recipe collection.

These recipes offer a delicious mix of new and old world flavors. From the kitchens of my mother and grandmother in Transylvania to the new fusion mixes from my home kitchen in Canada. I have been inspired by the fickle tastes of my children ( vegetarian, pescatarian or whichever way the wind may blow) and my desire to become healthier without compromising taste. I hope you enjoy reading this as much as I have enjoyed writing it. Leave me comments and your favorite recipes!

Monday, April 09, 2012

DARAZSFESZEK OTTHONI MODRA

Gyermekkorom egyik kedvenc tesztaja.  Szinte latom a nagy tesztastalat letakarva, ahonnan kigyozik felem a mindent elmoso, mindent bevono fenseges vanilias cukros sult kottesteszta illata. Ami kicsi akarat van bennem az is eltunik. Csak eppen bekukkintok az asztalkendo ala, mondom magamnak, de az  illat es a szep piros, tetejen ropogosra sult felcsavart tesztak latvanya tul sok s gyorsan kiemelek eggyet, s elfutok a haz oldalahoz ahol apro kis darabokra torve, -hogy tovabb tartson az elvezet-, lassan megeszem.  Miutan ferhezmentem en is sokszor megsutom, de soha sem tudom olyan finomra, szajba olvadora sutni mint a nagymamam es edesanyam darazsfeszke.  Nagyon buszke es boldog vagyok mert a kislanyom is megsutotte az elso darazsfeszket es  nagyon finomra sikerult. Ezeket a fenykepeket o keszitette az elso probalkozasarol.  

hozzavalok a tesztahoz :
21/2 dg  (21g; ...tbsp) eleszto
4 -5 evokanal (4 - 5 tbsp) tej
1/2 kg (...cup) liszt
5 db tojassargaja
10 dg (100g; ...cup) cukor
... a keneshez:
25 dg (250g; ...cup) vaj
30 dg (300g; ...cup) cukor
.... a locsolashoz:
1/2 l (2 cup) tej 
1 kanal (1 tbsp) erosen vanilias cukor

Egy cseszebe beleontunk 4 - 5 evokanal langyos tejet egy kiskanal cukrot es az elesztot. Konnyeden osszekavarjuk es hagyjuk hogy az eleszto felfusson. 
A lisztet osszegyurjuk a tojassargakkal, cukorral, felfuttatott elesztovel, ha szukseges meg egy kis tejjel, hogy nyujthato legyen. 
Azonnal kinyujtjuk, 
rakenjuk a cukorral osszekavart
vajat es felsodorjuk:
Forro sutobe (160C; 370F) tesszuk es sutes kozben gyakran locsolva raontjuk a vanilias tejet. Mikor szep barnaspiros a teteje kivesszuk, 5 percig allni hagyjuk a tepsibe, utanna tesztastalra rakjuk es egy tiszta konyharuhaval letakarva hulni hagyjuk.

No comments: