A dhal az indiaiak pikáns fűszerezésű sűrű levese. Sokféle recept található hozzá, száraz hüvelyeseket, lencsét, babot, csicseriborsót, sárgaborsót és rizst is főznek bele vegyesen. Vöröslencséből is elkészíthető. Egészséges, tápláló és nagyon ízletes.
Hozzávalók 4 személyre
250 g vörös lencse
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2-3 babérlevél
fél kisujjnyi friss gyömbér
1 tk kurkuma
1 ek curry
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt kömény
1 mk őrölt fekete bors
1-2 ek 10%-os ételecet vagy egy citrom kifacsart leve (opcionális)
fél cs. apróra vágott petrezselyemzöld
apróra vágott friss vagy morzsolt szárított chili ízlés szerint (elhagyható)
só ízlés szerint
kb. 1,5 liter víz
A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük le.
Kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért, majd adjuk hozzá a fűszereket: a kurkumát, a curryt, a borsot, a köményt. Keverjük össze, 1-2 percig pirítsuk, sózzuk, majd adjuk hozzá a vöröslencsét és öntsük fel vízzel. A vízbe tegyünk pár babérlevelet. Közepes hőfokon főzzük puhára (25-30 perc).
A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és – aki szereti a csípőset – a morzsolt szárított chilit. Forrón a legjobb.
No comments:
Post a Comment