Welcome to my recipe collection.

These recipes offer a delicious mix of new and old world flavors. From the kitchens of my mother and grandmother in Transylvania to the new fusion mixes from my home kitchen in Canada. I have been inspired by the fickle tastes of my children ( vegetarian, pescatarian or whichever way the wind may blow) and my desire to become healthier without compromising taste. I hope you enjoy reading this as much as I have enjoyed writing it. Leave me comments and your favorite recipes!

Tuesday, January 14, 2020

VOROSLENCSE DAHL INDIAI EGYTALETEL

A dhal az indiaiak pikáns fűszerezésű sűrű levese. Sokféle recept található hozzá, száraz hüvelyeseket, lencsét, babot, csicseriborsót, sárgaborsót és rizst is főznek bele vegyesen. Vöröslencséből is elkészíthető. Egészséges, tápláló és nagyon ízletes. 

Hozzávalók 4 személyre

250 g vörös lencse
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2-3 babérlevél
fél kisujjnyi friss gyömbér
1 tk kurkuma
1 ek curry
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt kömény
1 mk őrölt fekete bors
1-2 ek 10%-os ételecet vagy egy citrom kifacsart leve (opcionális)
fél cs. apróra vágott petrezselyemzöld
apróra vágott friss vagy morzsolt szárított chili ízlés szerint (elhagyható)
só ízlés szerint
kb. 1,5 liter víz
A vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük le.
Kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért, majd adjuk hozzá a fűszereket: a kurkumát, a curryt, a borsot, a köményt. Keverjük össze, 1-2 percig pirítsuk, sózzuk, majd adjuk hozzá a vöröslencsét és öntsük fel vízzel. A vízbe tegyünk pár babérlevelet. Közepes hőfokon főzzük puhára (25-30 perc).
A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és – aki szereti a csípőset – a morzsolt szárított chilit. Forrón a legjobb.

No comments: