Népi neve: tárkonyüröm, esztragon. A tárkony Erdélyből került hazánkba és régen minden konyha közkedvelt fűszere volt. Napjainkban ismét reneszánszát éli, és nem csak a diétások kedvelt fűszere, hanem minden háziasszony előszeretettel használja, ételek vagy savanyúságok ízesítésére. A tárkony egy jellegzetes ízű: kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes fűszernövény.
A tárkony fajtái
Francia tárkony: levelei sötétebbek, nem virágzik, nem érlel magot. Nálunk ez a fajta honos, ezt termesztjük. Otthon cserépben is nevelhetjük, hogy mindig friss tárkonnyal tudjuk fűszerezni az ételeinket. Meleg, napos és vízigényes növény, legjobban a napos ablakban érzi jól magát. Íze zamatos és kellemes. Illóolaja keresett, az ánizsra hasonlít.
Orosz tárkony: levelei világosak, virágzik és magot is érlel, íze nem intenzív.
Használjuk: friss és szárított formában
Teája: vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású
Milyen ételeket ízesíthetünk tárkonnyal: borsó, zöldbab, burgonya, leves, hal, vadételek, borjú, bárány, birka, A savanyított ételek elengedhetetlen ízesítője a tárkonyecet, amely az ecetfajták közül az egyik legfinomabb és pikánsabb ízű.
No comments:
Post a Comment