Welcome to my recipe collection.

These recipes offer a delicious mix of new and old world flavors. From the kitchens of my mother and grandmother in Transylvania to the new fusion mixes from my home kitchen in Canada. I have been inspired by the fickle tastes of my children ( vegetarian, pescatarian or whichever way the wind may blow) and my desire to become healthier without compromising taste. I hope you enjoy reading this as much as I have enjoyed writing it. Leave me comments and your favorite recipes!

Saturday, January 01, 2011

KOROMVIRAG/CALENDULA OFFICINALIS/THYM


Népi nevei: kenyérbélvirág, borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, náthavirág. A körömvirág, az egyik leghasznosabb és legsokoldalúbb gyógynövényünk. A bőrbetegségek gyógyítója, a szépségápolás nélkülözhetetlen alapanyaga, kiválófesték anyagát pedig az ipar használja, színe a sáfrányéhoz hasonló szint kölcsönöz az ételeknek.
A Földközi-tenger vidékéről és Ázsia nyugati részéről származik. A XII. századtól termesztik Európában. A középkorban Mária lelki gyógyító erejének szimbólumaként ábrázolták. Nevét jellegzetesen körömszerűen hajlott kaszatterméseiről kapta.
Igénytelensége miatt, szinte mindenhol megterem, kertekben valamint szántóföldeken egyaránt. Virágzata sárgás, narancsos színű, szára és levele tapintása ragacsos hatású. Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a szirmai, akkor aznap esett az eső. Hazánkban is régóta kedvelt gyógynövény.
Ezt a növényt szárastul, levelestül, virágostól gyűjtik és használják. A legtöbb hatóanyag azonban a szirmaiban rejlik. A szépségiparban is a gyógyító tulajdonsága miatt használják, krémek készítésére.
Hatóanyaga: flavonoidok (izoramentin glikozidok, kvercetin glikozidok), karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin
Gyógyhatása: gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású, epehajtó, sejtvédő, gyomor és nyombélfekély gyógyítására is használható, rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek, bőrelváltozások felületi kezelésére kiváló, olajos kivonatának hámosító és bőrképző hatása van.
Több neves orvos is a körömvirágban látja a bőr rák ellenszerét. Egy amerikai kutatóorvos kutatásai során szintén erre a megállapításra jutott, és jó eredményekről számolt be. A körömvirágból lehet teát, kenőcsöt, tinktúrát készíteni.
A körömvirág tea kiváló vérkeringés javító, vértisztító és gyulladáscsökkentő.
Aki szereti a potpourrit, körömvirág virágaival színesebbé teheti azt. A hinduk régen templomaik díszítésére használták.


No comments: