Welcome to my recipe collection.

These recipes offer a delicious mix of new and old world flavors. From the kitchens of my mother and grandmother in Transylvania to the new fusion mixes from my home kitchen in Canada. I have been inspired by the fickle tastes of my children ( vegetarian, pescatarian or whichever way the wind may blow) and my desire to become healthier without compromising taste. I hope you enjoy reading this as much as I have enjoyed writing it. Leave me comments and your favorite recipes!

Saturday, January 01, 2011

TARKONY/ARTEMISIA DRACUNCULUD L


Népi neve: tárkonyüröm, esztragon. A tárkony Erdélyből került hazánkba és régen minden konyha közkedvelt fűszere volt. Napjainkban ismét reneszánszát éli, és nem csak a diétások kedvelt fűszere, hanem minden háziasszony előszeretettel használja, ételek vagy savanyúságok ízesítésére. A tárkony egy jellegzetes ízű: kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes fűszernövény.
A tárkony fajtái
Francia tárkony: levelei sötétebbek, nem virágzik, nem érlel magot. Nálunk ez a fajta honos, ezt termesztjük. Otthon cserépben is nevelhetjük, hogy mindig friss tárkonnyal tudjuk fűszerezni az ételeinket. Meleg, napos és vízigényes növény, legjobban a napos ablakban érzi jól magát. Íze zamatos és kellemes. Illóolaja keresett, az ánizsra hasonlít.
Orosz tárkony: levelei világosak, virágzik és magot is érlel, íze nem intenzív.
Használjuk: friss és szárított formában
Teája: vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású
Milyen ételeket ízesíthetünk tárkonnyal: borsó, zöldbab, burgonya, leves, hal, vadételek, borjú, bárány, birka, A savanyított ételek elengedhetetlen ízesítője a tárkonyecet, amely az ecetfajták közül az egyik legfinomabb és pikánsabb ízű.

No comments: