Welcome to my recipe collection.

These recipes offer a delicious mix of new and old world flavors. From the kitchens of my mother and grandmother in Transylvania to the new fusion mixes from my home kitchen in Canada. I have been inspired by the fickle tastes of my children ( vegetarian, pescatarian or whichever way the wind may blow) and my desire to become healthier without compromising taste. I hope you enjoy reading this as much as I have enjoyed writing it. Leave me comments and your favorite recipes!

Saturday, January 01, 2011

PITYPANG/GYERMEKLANCFU/TARAXACUM OFFICINALE

(népi elnevezés: kutyatej,pitypang,pongyolavirág, oroszlánfog,békavirág) 

Méregteleníti a májat és a vesét, csökkenti a magasvérnyomást és megelőzi az epekőképződést.
A gyermekláncfű áprilisban és májusban virágzik, beborítja a kerteket, réteket. A középkori könyvekben zöldségként emlegetik. Egy 1613-ban készült könyvben már arról írtak, hogy hogyan kell termeszteni a gyermekláncfüvet a kertekben. Évelő növény, sárga virága van és a szára tejnedv tartalmú (innen a kutyatej név). A sárga virágból kerek bolyhos gombolyag lesz, amit a gyermekek nagyon szeretnek egymásra fújni. Ennek a növénynek minden része felhasználható, úgy a konyhában, mint a gyógyászatban. A legújabb kutatások megállapították, hogy kitűnő hatással van a vesére és az epére. Serkenti az epeműködést, élénkíti az anyagcserét, jó hatással van az emésztésre, és salaktalanítja a szervezetünket.
Tavasszal ajánlatos egy gyógytea kúrát tartani gyermekláncfű teából, mert megszünteti a tavaszi fáradságot, szinte megújulunk tőle. Hatására üdébb lesz a bőrünk, a szemünk körül eltűnnek az ödémák, a karikák, mert a szervezetünkből távoznak a méreg- és salakanyagok.
Megszünteti a bőrviszketést, sömört, és kiütéseket.
Kitűnő méregtelenítő, gyökerének hatóanyagai eltávolítják a májból és az epehólyagból a felesleges salakanyagot, serkentik a vesét, hogy válasza ki a méreganyagot.
Vizelethajtó hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, nem okozva kálium veszteséget, mert leveli nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot.
Hatóanyaga: flavonidok, inulin, cukor, nyálka, káliumsó, magnézium, taraxicin /ez a legfontosabb hatóanyag/
Teáját használjuk: anyagcserezavar, epe, máj, vesebaj, köszvény, reuma, vizelethajtás, lépbántalmak, bélférgesség, esetén is
Várandós anyák ne használják vagy csak kis mértékben, mert vizelethajtó hatású!
Teakészítés: egy púpozott teáskanál gyermekláncfüvet, 3 dl hideg vízbe éjszakára beáztatunk, és másnap reggel leszűrjük. Reggeli előtt, és utána egy félórával, langyosan lassan kortyolva fogyasztjuk.
Salátakészítés: Friss gyökeréből és a leveléből készíthetünk salátát / majonézes tojás salátába keverve nagyon finom.

Pitypang méz, nagyon finom és egészséges!

Hozzávalók:

két marék pitypang

1 l víz
1 kg cukor
2 karika citrom
Mézkészítés: két nagy marék pitypang virágot 1 l vízben felfőzünk, amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk. Az 1 l léhez hozzáadjuk a cukrot, a citrom karikát és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten, felfőzzük.
Vigyázni kell, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik!
Nagyom finom és egészséges mézet kapunk. Ha kihűlt üvegekbe töltjük Érdemes egy kis fáradságot fordítani a pitypang virág szedésére, megéri. (aki szereti a kulinális élvezeteket, az tehet az üvegbe egész diószemeket.)

No comments: