Welcome to my recipe collection.

These recipes offer a delicious mix of new and old world flavors. From the kitchens of my mother and grandmother in Transylvania to the new fusion mixes from my home kitchen in Canada. I have been inspired by the fickle tastes of my children ( vegetarian, pescatarian or whichever way the wind may blow) and my desire to become healthier without compromising taste. I hope you enjoy reading this as much as I have enjoyed writing it. Leave me comments and your favorite recipes!

Saturday, March 10, 2018

EDES FONOTT KALACS

hozzávalók 12 adag


  1.  Cukros, langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, bele a két tojást, sót, cukrot és a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és nagyon jól kidolgozzuk. Duplájára kelesztjük.
  3. Amikor megkelt, 6 cipót formálunk belőle, és letakarva újra kelesztjük.
  4. A cipókat kb. 50 cm-es rudakra sodorjuk, hármas fonással összefonjuk (aki tud négyes fonást, úgy is lehet, de akkor 8 cipót készítünk).
  5. Nagy méretű, 40x28 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, újra kelesztjük. 
  6. Amikor duplájára kelt (megtelt vele a tepsi), felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben először 3 percig nagy lángon, utána takaréklángon szépre sütjük (kb. 20-25 perc). 
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x28 c

No comments: