Az elesztot langyos vizben felfuttatjuk egy kanal cukorral es egycsipet liszttel. 5 egesz tojast es 3 db-nek a sargajat a liszt kozepebe utjuk. Hozza reszeljuk a 3 citrom hejat es egynek a levetbelecsavarjuk. Csipet sot es 2 tasak vanilias cukrot majd 10 evokanal kristalycukrot beleontunk 1 dl olajjal egyutt.
A felfuttatott elesztovel elkezdjuk a dagasztast. Eloszor a hozzavalokat keverjuk el egymassal, majd aprankent a liszttel elegyitjuk el es appranket annyi tejet adunk hozza hogy jol gyurhato, lagy allagu tesztat kapjunk. Levegosre kell dagasztani, kb. 15-20 percig. Kendovel letakarjuk es meleg helyen 30 percig pihentetjuk.
1/6-odnyi reszt szakitunk ki a tesztabol, lisztezett deszkan ujjnyi vastagra lapitjuk es egy kessel folyamatosan korbe vagva egy hosszu csikot vagunk belole, amit a tenyerunkkel szabalyos formajura sodrunk.
A kalacssuto fat olvasztott vajjal megkenjuk es a tesztat az egyik vegen, maga ala csiptetve, egyenesen feltekerjuk. A deszkan addig hengergetjuk amig hezagmentesse valnak a tekercsek, bevajazzuk a tesztat is es a vanilias cukorral elelegyitett, elsimitott kristalycukorba forgatjuk.
Faszenbol vagy kemenyfabol parazsat keszitunk, egyenletesen elteritjuk es folyamatosan forgatva, pirosra es ropogosra sutjuk rajta a kalacsunkat. Sutes utan, a meg forro tesztat izesithetjukfahejjal, kokusszal, dioval, mogyoroval.
A fuggolegesre allitott sutofarol lehuzzuk es egy hosszukas uveget allitunk bele, ami kisebb mint a belseje, azert, hogy ki tudjon jonni belole a goz. Hosszaba felbevagva, szeletekre szedve talaljuk es kinaljuk.
No comments:
Post a Comment